Bedenkers aan het woord

 

Ga er maar aan staan. Een kantoorgebouw herbestemmen tot wooncomplex. Met tien appartementen en de nieuwbouw van drie penthouses.

Met De Wende is deze missie volbracht. Dertien woningen, gelijkvloers en gevuld met licht en lucht. 

 

"Je eigen ontwerp mogen herbestemmen, dat is een unieke kans!"

 

Ben Kraan

Architect 

 

Architect Ben Kraan van het gelijknamige architectenbureau tekende in opdracht van de Rabobank voor een bankgebouw dat het nieuwe millennium zou inluiden. De inspiratie werd gevonden in mondiale allure. “De plek vroeg om een pand met een verfijnde uitstraling,” verklaart de geestelijk vader van De Wende. “Iets tijdloos zoals natuursteen. We kozen voor het warme en aaibare Franse kalksteen. Dit absorbeert zonnestralen waar marmer en graniet weerspiegelen.” Deze benadering werd geboekstaafd met een vertoning van voorbeelden in Parijs. “Met de directie togen we naar de lichtstad. Daarna viel het besluit snel. Missie geslaagd.” Twintig jaar later kreeg Kraan opnieuw het gebouw op de tekentafel. Een transformatie die in alle opzichten geslaagd is. “De gevel is uniek en blijft intact. Wat erachter gebeurt, is minstens zo bijzonder.” Het ontwerpproces werd versterkt door de scherpe kennis van het gebouw. “Transparantie benadrukt openheid, terwijl de ronding beschutting biedt. De achterzijde van het complex wordt rigoureus aangepakt. Hier zal het daglicht worden toegelaten. Dat vergt creatief denken.” Opnieuw missie geslaagd! 

"Hier gaat je hart sneller van kloppen"

 

Cris Hospes

Ontwikkelaar UBA

 

“UBA heeft ruim voldoende kennis en ervaring aan boord om de transformatie van kantoorpand tot woongebouw tot een goede einde te brengen,” verklaart hij. “Nieuwbouw is in zekere zin eenvoudiger, maar dit heeft absoluut charme.” Op dit punt aangeland, beginnen de ogen onmiskenbaar te schitteren. Hospes wijst. “De plafondhoogte is voor woningen ongekend hoog. Daar kunnen we heel wat leidingwerk in kwijt. Ook onder onze voeten zullen pijpen lopen, zoals vloerverwarming. En dan nog houden we drie meter over. Eén en al behaaglijkheid.” Licht is eveneens een pluspunt, de grote raampartijen blijven. “Fantastisch toch? Zo ver als je kunt kijken, terwijl het leven op straat aan je voeten ligt. De balkons hebben we dan ook transparant gehouden. Goed voor de uitstraling van het pand én voor de blik naar buiten.” Met moderne installaties zet UBA in op een duurzame toekomst. Warmtepompen en warmte-terugwin (WTW) units houden de externe energiebehoefte - en daarmee de kosten voor de bewoners - laag. Hospes: “Gasloos is de norm vandaag de dag. De warmtepompen gaan efficiënt met omgevingstemperatuur om en kunnen zowel verwarmen als koelen.”